Historische Kring Angeren

Ommetje Angeren QR6 Vliegeniers Monument

Terug naar de startpagina

 

Tik op bovenstaande figuur voor een gesproken toelichting (ien ut Angers)

 

of lees verder

 

We zijn gearriveerd bij een ‘parel’ van Angeren; een eerbetoon op initiatief van Gelderland Herdenkt, gemeente Lingewaard, WABO research WOII en de Historische Kring Angeren aan de op of boven Lingewaards grondgebied gesneuvelde vliegtuigbemanningsleden. Hun namen zijn vermeld op het muurtableau. Een moment om even bij hun grootst mogelijke offer stil te staan….

Dit paneel en de herinneringsboom vormen een eerbetoon aan alle boven of op Lingewaards grondgebied gesneuvelde vliegtuigbemanningsleden. Maar welk deel ervan sneuvelde in Angeren?

30 juli 1943: stort een vliegtuig (B-17) neer in Angeren.

 

19 september 1944: 1e Luitenant H. Moebius stort met zijn vliegtuig (P-51D) neer nabij Kamervoort.

 

25 september 1944: M. Humphries stort met zijn vliegtuig (mustang) neer nabij de Linge.

 

26 september 1944: L.D. Sherwood stort met zijn vliegtuig neer nabij de Linge.

 

6 oktober 1944: 1e Luitenant H.H. Moore stort met zijn vliegtuig (B-26B) boven Angeren.

 

7 november 1944: Luitenant J.E.J.J. Moray stort met zijn vliegtuig neer nabij de steenfabriek.

 

En dan is er nog een niet-geborgen vliegtuig waarvan in 2005 wrakdeeltjes zijn ontdekt op een akker in Angeren. De exacte locatie is niet openbaar gemaakt (om ‘goudzoeken’ te vermijden). Het blijken wrakdelen van een Focke Wulf; een Duits jachtvliegtuig. Een zoektocht naar de familie van de piloot in Duitsland is stopgezet omdat de kans dat het toestel geborgen wordt miniem is.

Waarom werd dit wrak niet (eerder) geborgen? De Rijksoverheid betaalde tot voor kort 70 procent van de bergingskosten, de gemeente moest de overige 30 procent ophoesten. Inmiddels neemt het Rijk gelukkig alle bergingskosten voor haar rekening. Aanleiding voor de gemeente om op 2 juli 2021 als eerste stap in het bergingsproces door de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) te laten onderzoeken of er wellicht nog niet ontplofte explosieven aan boord zijn. Daar moet tijdens een in het najaar van 2021 geplande bergingsactie dan rekening mee gehouden worden.

 

Het college van Lingewaard wil met het organiseren van een ‘respectvolle berging’ nabestaanden duidelijkheid geven over het lot van hun dierbare. ,,Een betekenisvol gebaar, ook na 76 jaar bevrijding”, zegt burgemeester Nelly Kalfs

 

Als beeldbepalend ornament is bij het tableau een metalen boom geplaatst. In de kruin van deze boom is vanuit verschillende kijkrichtingen een vliegtuig uitgesneden.

 

 

 

 

Vervolg van de route

 

 

 

De route kan rechtsom (met de klok mee) worden gelopen

 

 

We slaan - vanuit de Kerkstraat bezien - rechtsaf de Jan Joostenstraat in. Aan het eind van deze straat bevindt zich de volgende QR-locatie.

of

 

  

De route kan linksom (tegen de klok in) worden gelopen

 

 

We slaan – vanuit de Jan Joostenstraat bezien – linksaf de Kerkstraat in. Op de T-kruising met de eerstvolgende zijstraat rechts, de Pastoor Versteegstraat, bevindt zich de volgende QR-locatie.

 

Klik op de pijl om naar de volgende (rechtsom) of de vorige (linksom) pagina te gaan