Historische Kring Angeren

Ommetje Angeren QR17 Gruthuus

Terug naar de startpagina

 

Tik op bovenstaande figuur voor een gesproken toelichting (ien ut Angers)

 

of lees verder

 

Zoals op het paneel vermeld is, woonde de adellijke familie Van Huessen hier omstreeks 1450 al met haar gevolg in het Gruithuis; een versterkte hoeve. Dit Gruuthuus wordt voor het eerst vermeld circa 1430: ‘ Arxken van Rijnck op Gruuthuys.’ Een latere verwijzing naar een bewoner is: 'Henrick van Huissen up Gruythuyss als tynsheer'

.

Zoals op het paneel is vermeld, stond de locatie oorspronkelijk bekend door het telen van gruit. Het navolgende is aan Wikipedia en aan de website ‘Specerijen en kruiden’ ontleend:

 

Het recht om gruit te produceren en te verkopen was in de 10e eeuw via keizerlijke schenkingen in handen van de kerk en landeigenaren gekomen. Ook werd er belasting over het telen van gruit geheven.

 

Grut (of gruit of gruyt) is een ouderwets kruidenmengsel dat ooit gebruikt werd om bier te conserveren. Het bestond veelal uit een mengsel van gagel, bijvoet, gewoon duizendblad, moerasrozemarijn, hondsdraf, malrove en struikhei. Verder zaten er soms kruiden in het mengsel als jeneverbessen, gewone rozemarijn, laurierbessen, karwijzaad, wilde thijm, anijszaad en zelfs al hop in variabele proporties. Het recept varieerde nogal omdat niet alle ingrediënten altijd in dezelfde mate beschikbaar waren en bovendien gebruikte iedere producent ook nog eens zijn eigen recept dat zorgvuldig geheim werd gehouden. Het gevolg was dat ieder bier een unieke smaak had.

 

Gagel was in de lage landen van Nederland, België en Duitsland maar in beperkte mate beschikbaar. Omdat de struik maar op enkele plaatsen bleek te groeien moest de gagel door bierbrouwers vaak geïmporteerd worden.

 

Met de interesse in historische bieren vandaag de dag is ter opni-j interesse ien gruitbier ontstaon. Enkele brouwerijen die zich op gruitbier toeleggen, zijn Stadsbrouwerij Jopen in Haarlem, Stadsbrouwerij Gruut in Gent, België, Brouwerij Palm in Steenhuffel, België en Gruthaus in Duitsland.

 

Terug naar Angeren.
De naam Gruithuis ( Gruuthuus) veranderde na 1693 in Gruthuis. Zoals het informatiepaneel aangeeft, is in latere tijden (1773) de hoeve veranderd in een vrij grote boerderij: “het Gruthuis” (op z’n Angers: aangeduid als Gruthuus).

 

Het paneel



 

 

Vervolg van de route

 

 

 

De route kan rechtsom (met de klok mee) worden gelopen

 

 

Circa 20 meter voorbij ’t Gruthuus slaan we rechtsaf het Gendtse Pad in. Let op! Dit betreft louter een te voet begaanbaar pad. Aan het eind van dit pad bevindt zich de volgende QR-locatie.

 

of

 

  

De route kan linksom (tegen de klok in) worden gelopen

 

 

We lopen de Kampsestraat verder in oostelijke richting, dat is in de richting van het centrum. Na ca. 500 meter arriveren we bij het kruispunt met de Jan Joostenstraat en Lodderhoeksestraat. Hier zien we links nabij de bushalte een pleintje met daarop een kunstwerk. Hier bevindt zich de volgende QR-locatie.

 

Klik op de pijl om naar de volgende (rechtsom) of de vorige (linksom) pagina te gaan