Historische Kring Angeren

QR21 Focke Wulf

U bevindt zich hier bij een herinneringspaneel dat is gerealiseerd door WABO Research WO2 en Historische Kring Angeren met medewerking van de gemeente Lingewaard. Het is geplaatst ter herinnering aan (de berging van) een binnen dit gebied met zijn vliegtuig neergestorte Duitse piloot.

 

Tijdens de oorlog hadden ooggetuigen al melding gemaakt van de globale locatie van neerstorten van dit vliegtuig.

 

Onderzoekers van WABO Research WO2 vonden in 2005 ter plaatse enkele vliegtuigonderdelen. Deze onderdelen sterkten hun vermoeden dat het wrakdelen van een Focke Wulf; een Duits jachtvliegtuig, zouden moeten betreffen.

 

 

Een zoektocht naar de familie van de piloot in Duitsland werd in eerste instantie stopgezet omdat de kans dat het toestel geborgen zou worden lange tijd miniem werd geacht. Sinds enkele jaren neemt het Rijk evenwel de met een dergelijke berging gemoeide kosten volledig voor haar rekening. Reden om de berging serieus (verder) te gaan onderzoeken.

 

Het college van Lingewaard wilde met het organiseren van een ‘respectvolle berging’ nabestaanden van de piloot duidelijkheid geven over het lot van hun dierbare. ,,Een betekenisvol gebaar, ook na 76 jaar bevrijding”, zei burgemeester Nelly Kalfs in juli 2021.

 

De gemeente Lingewaard gaf de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) opdracht om als eerste stap in het bergingsproces te sonderen of er wellicht nog niet ontplofte explosieven aan boord konden zijn. Daar zou dan tijdens een in het najaar van 2021 geplande bergingsactie rekening gehouden moeten worden. Dit explosievenonderzoek vond plaats op 2 juli 2021, maar leverde geen aanwijzingen over dergelijke aanwezigheid op.

Bekijk de video.

 

 

 

Omdat het onderzoek geen aantoonbare aanwezigheid van explosieven opleverde, werden de voorbereidingen voor de berging voortgezet. Zoals het informatiepaneel aangeeft, werd in november 2022 het wrak blootgelegd.

 

In de nabijheid van de bergplaats werd een terrein ingericht waar de afgegraven grond werd gezeefd en de vaste componenten werden schoongespoten. Daarbij werd daadwerkelijk het vliegtuigplaatje aangetroffen, van het toestel waarvan vermoed werd dat het er was neergestort.

 

Ook stoffelijke resten van de piloot werden gevonden. DNA-onderzoek wees later uit dat het inderdaad de piloot Karl Gustav Becker betrof, waarvan eerder al vermoed werd dat hij die dag het vliegtuig bestuurde.

 

Tijdens de berging van het wrak waren de laatste nog levende familieleden van Karl Gustav Becker aanwezig.

Bekijk de video.

 

 

De stoffelijke resten van Karl Gustav Becker zijn begraven op de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn.

 

Wenst u nadere informatie (of heeft u aanvullende informatie die u met ons wilt delen)? Contacteer

WABO research WO2; Ton van Bon (email: vanbon21@hetnet.nl;
tel.: +31-26-3253041)

of Historische Kring Angeren (email: hkasecretariaat@gmail.com;
tel.: +31-26-3252950)

 

Wilt u meer weten over oorlogsgebeurtenissen in de Over-Betuwe? Ga dan naar https://museumniemandsland.nl/

en/of naar https://museumniemandsland.nl/het-betuws-oorlogsverhaal.

 

Interesse naar memorabele feiten uit de lokale geschiedenis? Ga naar de startpagina van
“Historisch ommetje Angeren”