Historische Kring Angeren

 

   Zuuk mar uut

1 Balkebri-j mit smoutappele

2 Boeremoewsstamp

 

Balkebri-j mit smoutappele

RECEPT BALKEBRI-J UUT DE OUWE DEUS

VAN DE OVERGRUTMOEWEDER VAN

AN BUURMAN-TEUNISSEN

 

Te berei-je ien 2 gietiezere braodpanne.

 

Wa mot d’r ien:

 

2 kg reuzel

2 zekskes grote roziene

2 zekskes grote krinte                  

3 pond boekweitmèèl

1 pond bloem

Zekske anieszaod, waorvan 2 theelèpeltjes per pan

3 kg zuute appele (dijkmanszoet of jasappele)

1 èetlèpel zout per pan

                        

 
 

Aonmake

Reuzel bakken, tot lichteluk gesmolte, dan appels dur bi-j doen. Als ze gaor zien, d’ruut haole. Ut vet zeve,

ien alumienieum vergiet of zeef. Kaontjes trug ien de pan en mit wèrrem waote vulle ¾.

Roziene, krinte, anieszaod wa suuker en zout bi-j ien de pan en effe laote koke tot de roziene en krinte gaor zien.

Boekweitmèèl en bloem d’rien streuije, flink ruure en mit de vurruk op de schuumspaon de kluntjes fien make.

Zoveul mèèl toevoege dat de schuumspaon rechtop ien het midde van de pan blief staon en de bri-j geet ploffe.

De bri-j ien schaole scheppe en laote afkoele, ien plakke sni-je en ien de koekepan bakke.

 

èt dur lekke van.

 

Riek Kloppenburg-Buurman. 

 

                                                    

 

 Boeremoewsstamp

UUT ’T RECEPTEBOEK VAN RIEK KLOPPENBURG-BUURMAN

 

Riek Kloppenburg het recepte ien heur recepteboek geschréve. Riek het de recepte van de ‘hollandse pot’ van huus uut meegekrege, geleerd van hur moewder.

Umda de kiendere van Riek ut ète altied zo lekker vonde, vroege ze of ze de recepten nie op wou schrieve. Da hè Riek gedaon, mor allinnig die recepte

die ze eiges lekkers vien. Deze keer un recept wa bi’j deze tied en van ut jaor toen Riek is gebore al lekker smiek.

 

De veujurbereiding

Nim boerekoolstronke waor de vors minstens un keer over hin is gewès. Natuurluk is de Angerse boerekool van Ton Leijser ut lekkers, mar dur geet niks bove eiges gepaote boerekool. De stronke goed afritse en de dikke nèreve dr’uut haole. Goed wasse en af laote kôke. Dan koud laote worre en hakke of fiensni’je. Hei’j liever grof, sni’j ut dan wa groffer.

  

Ut make van de boeremoews 

Begin mè un stukse (nie te klein) mager geruk spek ien un pan mè kaokend waoter, un uur te laote suddere. Ien da uur ku’j alvas de èrrappele jasse. Haol ut spek uut de pan en ien da spekwaoter moi’j de èrrappels doewn. Leg ut spek op de èrrappels en daor bovenop de fien- of grofgesni’jde boerekool. Kiek gi’j eiges mor hoeveul èrrappels en boerekool dr’ien mot. Zurg wel da dur genoeg boerekool ien zit, want ut mot tur wel gruun uutzien. Bovenop de boerekool leg je un egte gereukte wors. As alles gaor is, schud je ut waoter dr’af en doei’j dur un kniepske botter ien, wa kôkroom of gekôkte melluk, un bitje pèèper , zout, nootmuskaot en aziin (spriet). Stamp ut allemol stevig dur mekaor. Nie miksen, want ut hiet nie vur niks boeremoewsstamp.Wit je wat dur ok lekker bi’j smik? Dràèjtjusvleis, ribkus en eige gemakte appelmoews. OpdieneOp un bord opdiene, mè un kuulleke sju dur bovenien, de wors dur sierluk umhinlegge, un klodder groffe mosterd, wa soere uitjes en dan……        èt je pas eg lekker! 

Wa vraoge (van de schrievers),

Hoe schrief je dràèjtjusvleis (draadjesvlees)? Antwoord van onze schilder: mèt un pen.

 

Ien ut recept wur gereukte (gerookte) spek en wors gebruuk. Um ut spek en vleis langer te kunnen bewaore wier ut ers gezoute of gepekeld en dan geruk. Dur ut te zoute en te reuke hiel je ut vog (waoter) uut ut spek en vleis. Hoe dreuger ut was, hoe langer je ut kon bewaore. Ut zoute en dreuge kon bi’j mekaor wel wèke dure. Ut reuke kon je bi’j bepaolde minse laote doen. Ien Angeren kon da bi’j Jan Buurman, de vaoder van Riek. Jan was de Angerse ‘spekreuker”.